Ostropestřec mariánský: jak poznat kvalitní produkt z ostropestřce? | Consulta
517 356 635(Po-Pá, 8:00-16:30 hod.)
517 356 635(Po-Pá, 8:00-16:30 hod.)
Přihlášení
Porovnat
0

Oblíbené produkty:

0
  • Nemáte žádné oblíbené produkty.

Menu

Ostropestřec mariánský: jak poznat kvalitní produkt z ostropestřce?

Autor: Kalendová Veronika Datum: 25.3. 2024

Ostropestřec mariánský, nazývaný také Kristova koruna, je rostlina s bohatou historií a léčivými vlastnostmi. Jedná se o bodlák s jasně fialovými květy a tmavě hnědými semeny. Právě semena této rostliny obsahující komplex antioxidantů se po staletí se používají k podpoře funkce jater a trávicího systému. V tomto článku se ponoříme do světa ostropestřce a odhalíme tajemství jeho účinku, včetně toho jak poznat přírodní ostropestřec od nekvalitních náhražek.

Co je to ostropestřec a jak vznikají jeho semena?

Ostropestřec mariánský (Silybium marianum) je okouzlující bylina z čeledi hvězdnicovitých. Dorůstá impozantní výšky mezi 60 - 150 cm. Na koncích ostnatých, dlouhých lodyh se od konce června rozvíjejí také typicky fialové květy, které rostlině dodávají krásu a majesátnost.

Květ ostropestřce prochází fascinujícím vývojem. Během dozrávání se od června do září mění jeho barva z fialové na bílou, čímž tvoří úchvatný kontrast s tmavě zelenými listy. Po odkvětu se na místě květu tvoří nažky, které se podobají odkvetlé pampelišce. Semena ostropestřce jsou opatřena jemným chmýřím, které jim umožňuje cestovat větrem a šířit se do okolní krajiny.

A jsou to právě tato drobná semínka, o velikosti ani ne rýže, která ukrývají léčivé tajemství ostropestřce.

Semínka ostropestřce: nenápadný drobný plod s mohutnou silou

I když se jedná o nenápadný plod, semena ostropestřce v sobě ukrývají mohutnou sílu pro zdraví a vitalitu a jsou základem pro širokou škálu výživových doplňků. Hlavním pokladem semen ostropestřce je komplex antioxidantů nazývaných silymarin. Silymarin se popisuje jako látka, která je schopna ochránit jaterní buňky před poškozením a podporuje jejich regeneraci. Kromě silymarinu obsahují semena i další látky jako jsou:

  • Mastné kyseliny: kyselina linoleová, kyselina alfa-linoleová
  • Flavonoidy: antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a volnými radikály
  • Vitaminy: zejména vitamin E, vitamin K a vitamíny skupiny B
  • Minerály: semena jsou bohatá na draslík, hořčík, vápník, železo


Zpracování semen ostropestřce

Semena ostropestřce se sklízí na podzim, když jsou zralá. Zralá semena jsou tmavě hnědá a lesklá. Poté se semena suší na slunci nebo v sušičce při nízké teplotě. Doba délky sušení závisí na způsobu sušení a vlhkosti vzduchu.

Lisování semen ostropestřce za studena

Sušená semena se lisují za studena, aby se získal čistý ostropestřecový olej. Takový olej z ostropestřce je nejkoncentrovanější formou silymarinu a dalších zdraví prospěšných látek.

Další možnosti zpracování semen ostropestřce

Mletí: sušená semena ostropestřce se dají pomlít nebo mechanicky rozdrtit. Takto mletá semena se dají přidávat do jogurtů, smootihes a podobně

Tinktura: semena ostropestřce se dají naložit do alkoholu a vyrobit tinkturu

Granulace: ze sušených plodů se pomocí tlaku tvoří šetrně k přírodním látkám granule pro snadné užívání a dávkování

Jak se pozná kvalitní produkt z ostropestřce?

Teď už asi tušíte, jak poznat kvalitní produkt z ostropestřce. Nejčistší formou je čistý olej lisovaný ze semen ostropestřce za studena. Velmi kvalitní variantou jsou také mletá nebo granulovaná sušená semena, bez dalších příměsí.

Vyhněte se produktům, která obsahují zbytečná plnidla a aditiva, jako jsou matodextrin, dextrin, umělá barviva a další. Takové příměsi snižují koncentraci silymarinu a ředí jeho účinnost. Na první pohled takový nekvalitní produkt poznáte například i podle nápadně nižší ceny a nejrůznějších příchutí (které nejsou přirozenou součástí rostliny).

Cena ale nemusí být vždy jediným orientačním bodem. Doporučujeme vybírat oleje od renomovaných značek, které se specializují na bylinné produkty a záleží jim na kvalitě vstupních surovin a dodržují přísné standardy výroby.


Související články

Jak se bezpečně opalovat?

Jak se bezpečně opalovat?

Mírné opalování není škodlivé. Naopak! Sluníčko je zdrojem energie. Působení jeho paprsků má kladný vliv na naše zdraví i na naši psychiku.
Co je to odpuzovač a plašič zvěře?

Co je to odpuzovač a plašič zvěře?

Odpuzovače a plašiče zvěře jsou zařízení, která slouží k humánnímu a ekologickému odpuzování zvířat. Typicky se používají k ochraně majetku před poškozením.Odpuzovače neopoužívají jedy ani jiné škodlivé látky, jsou proto ekologické a zároveň humánní, protože nezraňují ani nezabíjejí divoce žijící zvířata.